ÜNİTE 1 - BİLGİ SİSTEMLERİNE GİRİŞ:TEMEL KAVRAMLAR
İnsanlık tarihi ilkel toplumdan tarım toplumuna, tarım toplumundan endüstri toplumuna ve endüstri toplumundan da bilgi toplumuna geçiş olmak üzere üç önemli devrim geçirmiştir. Bugün içinde yaşadığımız bilgi toplumunda, topluma bilgisayar ve iletişim teknolojileri yön vermektedir.
VERİ, ENFORMASYON, BİLGİ, BİLGELİK KAVRAMLARI
Veri
Veri (data) sayılar, rakamlar, sözcükler, metinler, resimler, olaylar vb. biçiminde temsil edilen ham gerçekliklerdir. Veriler gözlem, araştırma, deney, ölçüm ve sayım gibi değişik yöntemlerle elde edilir. Ölçüm ya da sayım yolu ile toplanan ve sayısal bir değer ifade eden veriler “nicel veriler”, sayısal bir değerle gösterilemeyen veriler ise ‘’nitel veriler”olarak adlandırılır.
Verilerin değişik türleri vardır:
Sayısal veriler: Rakamlar (0-9),harfler (a-z, A-Z) ve diğer özel karakterler (%&/^! vb.)
Görüntüsel veriler: Grafiksel gösterimler, resimler ve fotoğraflar.
Ses verileri: Her türlü sesler, melodiler ve müzikler.
Video verileri: Hareketli görüntüler.
Türkçe yazılan eserlerde bilgi ve enformasyon kavramlarının çoğu zaman birbirlerinin yerine kullanıldığı görülmektedir.
Enformasyon
Enformasyon (Information), verinin belli bir formülle düzenlenerek anlamlı hâle dönüştürülmesidir.
Bilgi
Bilgi (Knowledge);olguları ve olayları tanıma, anlama ve özellikle açıklamaya yönelik, eğitim, gözlem, araştırma veya deneyim yoluyla elde edilen ve bütün bunların insanın zihinsel değerlendirmesi neticesinde ortaya çıkan olgular veya fikirlerdir.
Bilgi;karar verme, planlama, karşılaştırma, değerlendirme, analiz, tahmin, tanı vb. gibi yaşamın her alanına dayanak oluşturacak eylemlerin ve uygulamaların temelini oluşturur.
Yukarıda verilen tanımlara bakarak bilgi ile ilgili şu genellemeler yapılabilir:
1-Bilginin temelini veri ve enformasyon oluşturur.
- Bilgi enformasyonun rasyonel bir biçimde akıl süzgecinden geçmesi,yorumlanması ve kullanılmasıyla ortaya çıkar.
- Bilgi karar verme;planlama, karşılaştırma, değerlendirme, analiz tahmin, tanı vb. yaşamın her alanına dayanarak oluşturulacak eylemlerin ve uygulamaların temelini teşkil eder.
Bilgelik
Bilgelik (wisdom) ise bir refleks hâlini almış bilgi, içgüdüsel olarak doğru-yanlış, iyi-kötü ayrımını yapabilme yetisi olarak açıklanabilir.Başka bir bakış açısıyla, değişen şartlar çerçevesinde ileriyi görebilme yeteneğine sahip olmaktır.
Bilgelik, tecrübeden doğan, olağan dışı etmenleri ve alışılmadık sonuçları görmek amacıyla görünen durumun ardındakini görecek bir önsezi yeteneğini gerektirir.
Örnek :Bir öğrenci veri tabanındaki ad, soyad, doğum yeri, öğrencilerin her birinin Yönetim Bilgi Sistemleri dersinden aldığı notlar, öğrencilerin bölüme giriş puanları, mezun oldukları lise türleri vb. gerçeklikler veri; öğrenci listesi, notlar, harf notları, sınıf ortalamasından oluşan liste enformasyon;öğrencilerin mezun olduğu lise ya da üniversi teye giriş puanına göre başarı durumlarının analiz edilerek bir örüntü çıkarılması bilgi; bu örüntüleri çıkarabilme yetisi, programlama bilgisi ve analiz ve yorumlama yeteneği ise bilgelik olarak düşünülebilir.
Örnek : Şekil 1.1’deki piramitte bu dört kavram basitleştirilmiş başka bir örnekle açıklanmaktadır.Bir firma üretim ve pazarlamasını yaptığı A ürününün pazar durumuyla ilgili yaptığı bir araştırma sonucu satışlardaki azalma karşısında bir karar vermek istemektedir.
Veri:Aylık satış rakamları
Enformasyon:12 aylık verilerin bir grafikte özetlenmesi sonucu ortaya çıkan satış miktarındaki azalma trendi. Ayrıca, rakip şirketin benzer özellikteki ürününün pazar payının yükseldiğine ilişkin raporlar.